Očkování ve 28tt pro RH negativní matky / placentární mozaicizmus

Radí Vám: Světlana Francová



Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila o preventivním očkování ve 28tt, které mi lékař doporučil, protože ma krevní skupina je A negativní a manžel má KS pozitivní.
U prvního těhotenství jsem očkování odmítla, celé těhotenství bylo v pořádku a bez komplikace, protilátky byly negativní. První syn má KS pozitivní, takže mi po porodu byl aplikován imunoglobulin.
Druhé těhotenství – 3.1.2022 test na protilátky byl negativní, ale první screening ve 12tt dne 21.1.2022 podle utz vyšel špatně, NT vyšlo 5,77mm s otokem kolem celé šíje a odhad byl na 70% Down. syndrom, ještě ten den jsem podstoupila biopsii placenty, aby se z odběru choriovych klků do 48h potvrdily nebo vyloučily syndromy. Výsledek se ukázal jako negativní, ale podrobnější výsledky z biopsie ukázaly, že mám 30-40% placentární mozaicizmus (chromozonova mutace) a také byl 19 chromozom je nekompletní, chyběl kus krátkého ramenka a výsledek byl 50/50% že může mít miminko mentální postižení, bylo mi doporučeno ukončení těhotenství, rozhodla jsem se počkat a podstoupit odběr plodové vody (AMC) v 16tt 15.2.2022 aby jsme na 100% měli výsledek DNA miminka, KS miminka nevíme. Zase mi byla aplikována ampule imunoglobulinu. Výsledky byly opět negativní, vše zkreslovala krev z placenty a miminko je v pořádku, otok okolo šíje byl stále, ale byl o něco menší a na druhém screeningu, byl otok pryč a na doporučení jsme byli i na detailním vyšetření srdíčka miminka v Plzni a vše je v pořádku.
Ráda bych věděla, zda je potřeba další preventivní očkování 28tt, když mám aplikaci (první) imunoglobulinu po prvním porodu 25.5.2020, další (druhou) v těhotenství 2022 ve 12tt po biopsii placenty a (třetí) v 16tt po AMC.
Když mi byla nyní v těhotenství dvakrát narušena jehlou břišní stěna, hrozí větší riziko průniku krvinek placentární membránou ?
Ještě bych Vás ráda požádala o informace a zkušenost ohledně placenty, která má takové % mozaiky. Je placenta vhodná na použití k výborně tablet po porodu?
Neztrácí kvůli mutaci chromozomu výživové hodnoty, vitamíny, kmenové buňky a ostatní složky?
Děkuji Vám za odpověď.
Hezký den.
S pozdravem
Veronika

 

Dobrý den, Veroniko,

děkujeme za Vaše dotazy. Zajímá Vás:

1/ Zda je třeba, abyste ve 28. t.t. podstoupila aplikaci imunoglobulinu, když by to pro Vás byla celkem již 4.dávka (jedna po prvním těhotenství a 2 jste absolvovala v tomto těhotenství ve 12. a 16. t,t.)?

2/ Zda hrozí větší riziko průniku krvinek placentární membránou po odběru choriových klků a amniocentéze?

3/ Zda je placenta s diagnózou placentárního mozaicismu vhodná k použití ve formě tablet?

Nejprve raději odpovím na Vaši druhou otázku, která je jednodušší a která nám také pomůže s hledáním odpovědí na tu první:

2/ Ano, vždy když je narušena celistvost dělohy nebo placenty, tedy zejména při amniocentéze či odběru choriových klků, může docházet k mísení krvinek: Vaše Rh mínus a případné Rh plus Vašeho miminka.

1/ Abychom se společně dobraly odpovědi na Vaši otázku, pojďme prozkoumat všechna pro a proti:

Schopnost matky tvořit protilátky stoupá s každým kontaktem s krvinkami Rh + dítěte. Proto se při každé situaci, kdy k mísení krve může dojít (a také po porodu), preventivně aplikuje anti D globulin, který zamezí v matčině krvi tvorbě protilátek. V ČR je obvyklý postup takový, že i když žena není vystavena riziku mísení krvinek (tedy nepodstoupila ani odběr plodové vody, ani choriových klků, ani se ji nestal žádný úraz), podává se jedna dávka ve 28. týdnu a pak do 72. hodin po porodu, pokud je dítě Rh pozitivní. Někdy se aplikují dvě dávky, jedna ve 28. a druhá ve 34. týdnu. Rozumím tomu tedy tak, že Vám lékař aplikoval vždy po každém invazivním vyšetření jednu preventivní dávku anti D globulinu a dále se řídí obvyklým postupem, kdy se (bez ohledu na proběhlá vyšetření) aplikuje dávka ve 28. t.t.

Přehledné vysvětlení toho, co se děje, když je žena Rh mínus a miminko Rh plus můžete nelézt zde . O situaci v ČR pojednává tento článek.

Ohledně případných rizik podání imunoglobulinu uvádí Britský Národní zdravotní systém, že rizikem může být alergická reakce a také přenos infekce od dárce. Tato rizika jsou ale velice malá a přínosy prevence převyšují nad riziky, více můžete zjistit zde: NHS

Je velmi dobře, že hledáte ještě další odborné názory, ráda bych Vás podpořila v tom, abyste k rozhodnutí, zda aplikovat 4. dávku imunoglobulinu, dospěla na základě vyvážených informací. Nicméně je třeba dodat, že porodní asistentky jsou kompetentní poskytovat péči v průběhu fyziologického těhotenství (tedy jsou-li všechna vyšetření v pořádku a v normě). V případě komplikací je třeba vše konzultovat také s lékařem. Můj osobní názor je takový, že vzhledem k velmi nízkému riziku nežádoucích účinků je přínos aplikace imunoglobulinu v těhotenství rozhodně větší než případná rizika jeho nepodání (byť by to byla už celkově 4. dávka). Konečné rozhodnutí je na Vás, doporučuji vše ještě probrat s lékařem, který je povinen Vám vše srozumitelně vysvětlit, sdělit benefity i rizika každého zdravotního úkonu.

3/ Nenašla jsem žádné výzkumy na toto téma  – abyste mohla posoudit přínosy a nevýhody a které by Vám rozhodnutí mohly usnadnit.  Nejsou-li známa žádná rizika, tak mám za to, že je dobré zvážit, jak tuto otázku vnímáte i Vy sama – pocitově. Tedy představit si, jaké to pro Vás bude, když placentu k tomuto účelu použijete a jak se budete cítit, když nepoužijete. Sama mám za to, že prospěšné látky v placentě jsou bez ohledu na genetické zvláštnosti.

Pokud by Vám ve Vašem rozhodování pomohla přítomnost dalšího člověka, můžete využít i naši telefonickou poradenskou linku, kde je možné v pondělí od 9:00 do 12:00 a v pátek od 15:00 do 18:00 zastihnout porodní asistentky v poradně UNIPA. Poradenství poskytujeme zdarma.

Přeji Vám, Veroniko, abyste prošla těhotenstvím bez dalších starostí a aby šlo u porodu vše hladce a splavně.

 

Zdraví

za Poradnu Rodím v klidu

Světla Francová

porodní asistentka

  • Veronika

Podpořte nás

Podpořte nás
Naši činnost můžete podpořit na transparentním účtu: 2400762783/2010